Ученици

Търговци планират намаления за първия учебен ден

Между десет и двадесет на сто намаления на пособия за първия учебен ден планират търговци. Компаниите планират средно с 20 на сто по-евтино да се продават от септември фирмени тетрадки, моливи, химикалки и други пособия за учениците.

През последните години подготовката за училище на дете се движи според бюджета на семейството, като тръгва от сто и може да достигне и до 300 лева, като в покупките се включат дрехи, раници, обувки.

В големите градове на страната хората по-често се справят без заеми за началото на учебната година, но в по-малките, където заплатите продължават да са доста ниски, домакинствата се налага да прибягват до малки кредити, коментира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. Хората използват най-често така наречените бързи кредити, въпреки че те са и най-скъпи, защото могат да ги получат най-лесно, допълни експертът.

Ако успеят да върнат сумите в рамките на месец, оскъпяването на заема е поносимо, но ако се проточи връщането два – три или повече месеца, тогава сумата на кредита може да се увеличи двойно или тройно. Практиката обаче показва, че подобни бързи заеми се връщат от хората от първите няколко заплати, показват наблюденията на експерта.

Най-често домакинствата, които се затрудняват с разходите за училище от собствения си бюджет, теглят между сто и триста лева за тетрадки, учебници и дрехи за първия учебен ден.

Източник: dnes.bg