Ученици

Търговия с теми за матури се вихри в интернет

Търговия с теми за матурата по български език и литература се вихри в един от сайтовете за онлайн продажби.

Цената на едно съчинение, с което зрелостникът да напише анализ за „отличен“ на изпита, е 6 лв. Толкова ще трябва да даде дванадесетокласник за темата „Човекът и родовият свят в „Майце си“ на Христо Ботев. Продавачката обяснява в описанието, че анализите са оригинални и проверени от учител. С което и гарантира оценка над 5,50. За улеснение на клиентите си пък предлага два варианта за доставка – лично или с куриер.

Арсеналът от разработки обаче обхваща само няколко автори – Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков. Освен анализ на „Майце си“ са предложени още 16 теми, които според търговеца е възможно да се паднат на предстоящия на 21 май държавен зрелостен изпит. Сред тях са още „Ориста на народа в „Елегия“, „Мисията на твореца в „Цис Мол“, „Проблемът за робството и свободата в „Чичовци“.

Офертата за анализите се появи и във Фейсбук групата „Матури 2019“, където един от членовете пита: „А откъде знаете, че това са темите, които ще се паднат?!“ Друг от потребители се опитва да подбие цената, смъквайки я на 5 лв., а трети пък ги предлага напълно безплатно със снимки от телефон. Постът става и вдъхновение за бизнес на други от членовете на групата. Част от зрелостниците се оказват измамени с темите от фалшиви профили.

„Не поръчвайте от това момиче. Поръчах си материали от нея, но след като видях, че се преповтарят с тези, с които аз разполагам, се разбрахме да ѝ ги върна. От сряда пратката я чака в „Еконт“ и не си я взима, дори ме блокира“, пише момиче и прикачва снимка от профила на Mira Angelova, пише Монитор.

От некоректния продавач се оплакват и други членове на фейсбук групата. „Затова се иска и преглед. Не взимайте нещо, без да го прегледате, особено ако са учебници“, съветва измамените друг от потребителите. В помощ с анализи на всички произведения за матурата и сбита информация за творчеството на всички автори се отзова друг потребител. Той изпраща линк към сайт с творбите, изучавани от 8-и до 12-и клас, и разработки върху тях. Той е дело на ученици от 10-и „А“ клас в СПГЕ „Джон Атанасов“ и се поддържа с подкрепата на техния учител по български език и литература.

За дамите, които няма от кого да бъдат придружени на абитуриентската вечер, също има предложение. „По случай идващите балове предлагам услугите си като кавалер на баловете, 100 лв. на час, на 24, 25, 26 май“, предлага услугите си един от младежите. Ако някой реши да го наеме за цялата вечер в ресторанта, ще трябва да плати 500 – 600 лв. Още по-примамливо пък е предложението на друг от потребителите, който подбива пазара. „За всички мадами от Перник – аз имам голф! Цената подлежи на коментар“, пише конкурентът.

Източник: novini.bg