Ученици

Търговията в въшки вече не е на мода сред учениците

Търговията с въшки е замряла във Варна, сочи проучване на в. „Черно море“. Преди години ученици, най-вече от по-горните курсове, си препродавали въшки за 4–5 лв. парчето, за да бъдат освободени от учебни часове.

Д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в морския град, казва, че след като общинската дирекция „Здравеопазване“ издава заповед за засилен контрол, с която задължила медицинските лица, работещи в учебните заведения, да подават отчети до РЗИ, проблемът е почти отстранен.

През миналата година 10 варненски училища са проплакали от паразитите, като за всяко от тях е реагирано своевременно. Получихме и няколко жалби от родители, които бяха проверени щателно. Въшливост все още има, но тя е сведена до минималния праг, е категорична д-р Драганова.

Както е известно, инспекцията не е задължена вече по закон да следи въшливостта в детските градини и учебните заведения, това е вменено на медицинския персонал, който е на общинско подчинение.

Източник: dnes.bg