Туристическа агенция взе 11 000 лева за екскурзия до Румъния от ученици от Велико Търново, но минути преди да потеглят, пътуването се провали.

Причина за несъстоялата се екскурзия са неуредени взаимоотношения между агенцията и транспортната фирма, които от години работили без договор. В резултат точно преди да тръгнат, децата разбрали, че автобуси няма, съобщи БНТ.

Над 60 деца и шестима учители от американския колеж във Велико Търново трябвало вчера следобед да заминат за Румъния. Пътуването струвало 190 лева на всяко дете и били преведени предварително на туристическата агенция. От нея обаче им съобщили, че екскурзията няма да се състои, защото фирмата-превозвач отказва да им изпрати автобуси.

Накрая идваме тука и няма екскурзия“оплака се едно от момичетата – Гергана.

Голямо разочарование за всички нас“, добави съученичката й Илинда.

„Имаме договор с фирмата, който регламентира задълженията на всички страни, от наша страна сме изпълнили всички задължение по договора“, подчерта учителката в Американски колеж „Аркус“ – Велико Търново Джена Стайкова.

Управителят на туристическата агенция Василя Вълкова обясни, че предишната вечер е превела парите за пътуване на фирмата-превозвач, с която от години работела без договор, а всички плащания изпращала по личната сметка на собственика ѝ.

„Бяха им изпратени тези пари, но един без десет се обаждат директно в колежа и казват, че автобус няма да пътува, тъй като тези 10 000 лева не са ги видели в сметката си“, каза Вълкова.

От фирмата превозвач обаче обясниха друго.

„Тя ги е превела, защото има да ми ги дава за стари екскурзии. Нито договори имаме, вчера сутринта каза, че няма да се състои екскурзията, а аз имам да взимам 10 000 лева, съжалявам ама и вие да сте няма да тръгнете“, заяви управителят Ивайло Димитров.

Все още не е ясно дали кога парите на потърпевшите ще бъдат върнати.