Мнения

Трябва ли училището да започва след 8 часа сутрин?

От години темата за ранното ставане на учениците е дискутирана в публичното пространство. Тези дни родители отново повдигнаха въпроса, защото са недоволни, че децата им едвам стават сутрин или заспиват в час.

Ранният режим, като всяко нещо, има и позитиви, и негативи. Кое е повече? Безспорно, ако децата започват училище в 7.30, то те трябва да стават към 6ч – в зависимост от това колко далече са от училището. Това, особено за малките деца до четвърти клас, е трудно. Прави ги неработоспособни и несхватливи в час. От друга страна обаче, от рано се учат на дисциплина и си създават режим да лягат по-рано, за да се наспят.

Ако започват часове с около час по-късно, то тогава със сигурност ще могат да се концентрират повече и да влагат повече усилия в учебния процес. Дори американски учени са установили, че ако децата започват училище от 9.30, то това значително се отразява в положителна насока както на психиката, така и на успеха на децата. Може би родните деца няма да са толкова агресивни?

При по-късното започване обаче има задължително условие – по-късно приключване на занятията.

До четири години просветното министерство планира да се учи една смяна, за да се избегне или много ранното ставане или много късното връщане от училище при двусменния режим. Дали тогава учебните часове ще започват от 8.30? Предстои да видим…

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg