Мнения Ученици

Трябва ли основното образование да стане задължително?

В края на миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев предложи – основното образование да стане задължително.

„Задължение за образование и сега има според Конституцията. Според чл. 53 училищното обучение е задължително до 16-годишна възраст. Тук идва обаче въпросът как би се приложила тази идея, защото ние видяхме един опит на настоящото правителство да върне отпадналите деца в училище. 216 000 обхода, 198 000 деца, от които са върнати 9 000. И от тези 9 000 колко ще останат окончателно ние не знаем. За една година те са останали, това означава 5%” каза пред бТВ учителят Емил Джасим.

Той запита заслужава ли си парите, които биха се дали за идеята на вицепремиера, да бъдат похарчени с такъв успех.

„Доколкото разбирам, г-н Дончев го повдига като въпрос за дискусия. Не беше напълно твърд, не беше някакъв вид формулирано предложение. По принцип на нас не ни е непозната тази тема. Споменах, че първият Закон за народното просвещение през 1892 г. фиксира тази задължителност. След това се повтаря през 1921 г. при един от най-големите министри, които сме имали, новатори. Стоян Омарчевски фиксира основното образование като задължително”, обясни проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието.

Той добави, че това задължение е дало резултат. По негови думи след 9 септември този закон се е спазвал с други средства под натиск. „Тук има един проблем и този проблем е сблъсъкът между два термина – „има право на обучение”, което е записано, и „ще има правото, което е задължително”. Обаче задължително е да свърши и с дипломата, тоест в пакет всичко. Резултатът трябва да бъде фиксиран, а не да ползва едно право и докъдето стигне”, поясни проф. Танев.

Според Джасим вицепремиерът се е изразил неправилно, като е казал, че тези, които нямат основно образование, не могат да бъдат пълноценни граждани на обществото. Джасим предложи сегашните закони да се прилагат с цялата им строгост. Според него отношението към образованието трябва да бъде като път за пълноценен и щастлив живот.

Източник: btvnovinite.bg