Мнения

Трябва ли да се отделят децата с агресивно поведение в специални училища?

Необходимо ли е агресивните деца да бъдат изпращани в специализирани училища? Как трябва да се реагира спрямо тях в училище? Въпросите са повдигнати отново след последния случай на агресия – в столичното 52-ро училище в края на февруари 11-годишно момиче почина, след като беше ритнато в корема от свой съученик. Медицинската експертиза за причината за смъртта на момичето все още не е излязла, но трагичният инцидент даде повод отново специалисти и институции да търсят решение за работещ подход спрямо проявите на агресия сред децата.

В края на 2015 година министерството на образованието предложи всяко училище да прави регистър на агресивните си възпитаници, в който да се документират случаите на насилие, участниците в спречкването и реакцията на педагозите. Идеята не се реализира, но посредством регионалните инспекторати министерството всяка учебна година изготвя статистика на регистрираните случаи на тормоз в училищата.

От година на година те не намаляват. Въпреки мерките за избягване и справяне с тормоза. С новия закон за училищното образование се въведе екип за подкрепа за личностно развитие за всяко дете, но проблемите с прояви на агресия остават, а училищната среда изглежда безпомощна.

Проблемът е в реактивните мерки, които по традиция предприемат училищата в отговор на ситуации на насилие между учениците, смята училищният психолог Анет Маринова. „Насилието между учениците често пъти се извършва под носа на възрастните, които не са чувствителни към взаимоотношенията в клас. Обикновено се правят заключения, основани на повърхностни впечатления и на очевидните прояви, без да се отчита скритата динамика на отношенията и процесите в групата на учениците“, каза тя пред „Дневник“. По думите й съществен проблем са и мястото и ролята на училищните психолози и педагогическите съветници, които не са подкрепени в своята работа, включително на национално ниво.

Миналата седмица в интервю за Би Ти Ви директорът на 52-ро СУ Данко Калапиш изрази мнение, че „трябва да се създадат специализирани училища за тежко агресивни деца“. Пред „Дневник“ Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата, заяви, че етикетите, стигмата и отделянето на специални места не са правилните „лекарства“ за нуждаещ се от помощ човек.

Източник: dnevnik.bg