Училища

Трябва ли да има камери в детските градини и класните стаи?

Темата за или против видео наблюдението в детските градини и яслите предизвика много сериозни дискусии в обществото, като най-остри са реакциите на родителите. Само за една седмица в медиите и в социалните мрежи родители подадоха сигнали, че върху децата им е упражнено насилие от страна на персонала.

Според Весела Алексиева от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система е наложително да бъдат поставени камери в тези помещения.

Според Васил Николов от същата организация наличието на видеозапис би помогнал и в обратната ситуация – да оневини преподавателите в случай, че родителите ги подозират в насилие.

„Трябва да имаме повече доверие на учителите и родителите. Затова камери трябва да има само в дворовете и коридорите, но вътре в занималните и класните стаи – не”, смята Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. По думите й постоянно видеонаблюдение би стресирало преподавателите, като по този начин средата за учебен процес няма да бъде естествена.

Според Мария Минчева, директор на дир. „Образование” към Столична община, камерите няма да разрешат проблемите.

„Съгласно закона детските градини и училищата са длъжни да осъществяват дейности по превенция на насилието и тормоза, но не го правят”, категорична е Весела Алексиева пред бТВ. По думите й, до момента няма никакви реални наказания за случаите на насилие в тези учебни заведения.

„По повод насилието в обществената среда, училището и детската градина трябва да работим както е записано в закона”, смята Такева, като категорично отрече твърденията, че липсват наказания за насилници в ясли и детски градини.

Източник: btvnovinite.bg