Ученици

Тръгва приемът на заявления за матурите

От днес зрелостниците подават заявления кой предмет избират за втората задължителна матура. Абитуриентите трябва да решат и да декларират това до 16 март, за да бъде задействана след това организацията за провеждане на зрелостните изпити.

Тази година всички дванайсетокласници ще държат матурата по български език и литература на 21 май, ще имат ден почивка и на 23 май трябва да се явят на втория задължителен изпит, за който обаче могат да посочат предмет по свой избор.

Обикновено тийнейджърите избират за втори предмет дисциплина, която ще им е нужна при кандидатстване във висше училище – през годината са се готвили по-усилено по нея, а могат да използват и бележката от матурата за вход в голяма част от университетите, без да държат приемен изпит. Масово обаче се прилага и друга логика – да се избере друг предмет, за да не се „развали” успехът, подготовката да продължи до лятото и да се изкара по-висока бележка на изпита във вуза.

Подготовката за матурите е в ход вече от месец, съобщи Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив. Председател на комисията за провеждането на държавните зрелостни изпити тази година ще е Татяна Цанкова, старши експерт по природни науки и екология. Вече са обобщени и изпратени в МОН предложенията за оценители, квестори и консултанти от Пловдивска област.

Засега няма указания по отношение на сигурността, нито за формата, каза Киркова. Миналата година като мярка срещу преписване бе въведено разделяне на материала на модули с фиксирано време за работа по всеки от тях. Това предизвика огромно недоволство у  зрелостниците. Те се оплакаха, че са им останали по 15-20 свободни минути за работа по първата, по-лесна част от изпитния вариант, а след това не им е стигнало времето за другите задания. Тогава министър Красимир Вълчев се зарече, че експертите в МОН ще огледат модулите и времетраенето по различните предмети, за да се направят нови разчети.

Източник: marica.bg