Ученици

Тръгва дело за дискриминация заради приема на първокласници

Преписка за дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната ще бъде разгледана утре от Комисията от защита от дискринация на публично заседание. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура, която е инициирала производството пред комисията.

От прокуратурата обясняват, че са проучили произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София. Те са установили, че от педагогическите съвети са въведени предимства от рода на: родители на деца, които са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, твърдят от прокуратурата. Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Точка 9 е отменена от Административния съд в София по искане на прокуратурата.

Ето защо през месец май ВАП е ангажирала Комисията за защита от дискриминация и й е напомнила, че може да направи това не само за софийските училища, а и за цялата страна.

Източник: segabg.com