Училища

Три училища край морето са пред грипна ваканция

Две училища в Долни чифлик и едно във Варна са на прага на обявяване на грипна ваканция. В четвъртък към 14,30 часа е постъпила информация от Средно училище „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по селско стопанство в Долни чифлик, както и от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна за общо 344 отсъстващи ученици по болест. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образованието във Варна, Венцеслава Генова. Тези три учебни заведения са на прага на нужните 30% отсъстващи ученици, за да се обяви грипна ваканция.

Тъй като всяко учебно заведение има право да вземе автономно решение за това, ще стане ясно дали директорите в тези училища ще разпуснат децата. Във всичките 122 училища на територията на Варна и областта ситуацията е спокойна. Само в 9 от тях има между 3 и 10 отсъстващи по болест ученици, като общата посещаемост в първите учебни дни е 88, 44%, а средната посещаемост на занятията – 88,73%, каза още Генова. Ако случаите станат повече, тогава РЗИ-Варна свиква комисия и тя взема решение дали да бъде обявена някаква по-екстремна ситуация. Към този момент няма повод за притеснение“, коментира още шефката на РУО-Варна, която увери, че всички класни стаи са отоплени, няма повредени отоплителни инсталации и климатични системи.

Само за два дни, по информация на джипитата от Варна и областта, около 160 човека са потърсили медицинска помощ, заради простудни заболявания и грип, съобщи началникът на дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна, д-р Янка Драганова. Според специалистите, пикът на острите простудни инфекции може да се очаква след 20 януари. Регистрирани са вече случаи на грипни щамове „Ямагата“ и „Виктория“, в очакване сме и на „Хонконг“. За трите дни от 2 до 4 януари във Варна регистрираните болни от остри респираторни заболявания и грип са 251 и са два пъти повече в сравнение с миналата седмица, показва статистиката. Заболеваемостта във възрастовите групи до 4 години и от 5 до 14 години във Варна вече месец е по-висока от средната за страната, каза д-р Драганова. И уточни, че само във възрастовата група от 15 до 65 години тя е под средната за страната.

Въпреки че болните са нараснали двойно, все още не може да се говори за епидемични стойности на заболеваемостта. На петъчното заседание в РЗИ-Варна са набелязани най-общите мерки,като препоръки към училища и детски градини за често проветряване и недопускане на болни ученици и дори на деца с хрема и слаби прояви на настинка и грип в детските градини. От петък здравни инспектори тръгват по детските градини и при джипитата за проверки и инструктаж, каза още д-р Драганова. Тя допълни, че ще се следи обстановката и на база данни за последния учебен ден от седмицата, в понеделник ще бъде взето решение дали се налагат някакви по-драстични мерки и обявяване на епидемия във Варна.

Източник: monitor.bg