Училища

Три нови професионални паралелки във великотърновски училища

Три нови професионални паралелки ще има във великотърновски училища, ученици се набират за други две. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“.

„Тази година новите професии са „Приложен програмист“ в ПМГ „Васил Друмев“, „Графичен дизайнер“ в СУ „Емилиян Станев“, „Електронна търговия“ в Старопрестолна професионална гимназия по икономика, „Оператор на машинното производство“ в СУ „Владимир Комаров“, както и „Библиотекар“ в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, обясни Пенка Игнатова.

Тя добави, че с изключение на последните две специалности, още на първо класиране са попълнени трите професионални паралелки. „Все още се набират ученици за специалностите „Библиотекар“ в Хуманитарна гимназия и „Оператор на машинно производство“ в СУ „Владимир Комаров“, които имат подписан договор за съвместна работа с фирма за производство на дървесина“, каза Пенка Игнатова.

Тя изрази надежда техническата паралелка да се реализира, тъй като ще бъдат необходими подготвени млади специалисти за работа във фирмата.

Източник: actualno.com