Мнения

Три нови професии в дуалното обучение през новата учебна година

Още 3 нови професии се включат в дуалното обучение през новата 2016-2017 г. с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Новите професии са „Готвач“, „Електротехник“ и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“. Те са избрани по заявки на бизнеса. Обучението ще се провежда със швейцарска подкрепа в професионални гимназии в областите Бургас, Добрич, Плевен, Перник, Русе, София, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Това стана ясно по време на провеждащия се във Винтертур, Швейцария, Втори международен конгрес на професионалното образование и обучение. В конгреса участват вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и експерти от МОН.

През миналата учебна година чрез швейцарския проект „ДОМИНО“ беше въведено дуално обучение по професиите „Машинен техник“ и „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“.

Бюджетът на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в подкрепа на реформите на професионалното образование у нас и въвеждането на дуалното обучение е 3,5 млн. франка. Средствата са за стипендии на учениците и за обновяване на учебни кабинети и работилници, включени в програмата за дуално обучение.

Източник: МОН