Ученици

Три медала от Индонезия за бургаски ученици

С три бронзови медала се завърнаха младите бургаски математици от престижното азиатско математическо състезание AITMO (Asia Intercities Teenager’s Mathematics Olympiad) 2013., което се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г.

За медали се състезаваха 128 математици от 10 страни – Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София.

Отборът на ПМГ Бургас в състав: Гергана Георгиева от Xа клас с учител Тонка Михова и Константин Гаров, Христо Добрев и Кристина Атанасова от VIIIб клас с учител Елка Хаджийска , спечелиха бронзови медали в индивидуалната надпревара. В отборното класиране бургаските математици са втори подгласници, за което получиха купа и бронзови медали, а в групата-първи подгласници.

Децата от Бургас и София впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха поредната купа.

Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager’s Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

Източник: burgasnews.com