Институции

Три дни забавления за празника на детето

Множество забавления, работилници и пищни програми очакват малчуганите в различните градове на страната по повод 1 юни. Местните управи са се погрижили за най-малките да има достатъчно забавления в празничния ден, а на някои места честванията ще продължат и по-дълго, съобщава standartnews.com.

В София

ще има Детски панаир, който включва над 60 мероприятия. Те ще се провеждат пред Народния театър „Иван Вазов“, а съорганизатори са Столична община и фондация „Изиарт“.

Работилниците ще се провеждат от 11.00 ч и 20.00 ч на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Организаторите са изработили и специални игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Национален археологически институт с музей, Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

В Банско

празненствата ще продължат цели три дни. В 10 часа ще има риболовен турнир под наслов „Детето риболовец без дрога“. Интерактивен урок по родолюбие ще бъде представен от 12,00 ч в салона на читалище „Никола Вапцаров“. Денят ще завърши с безплатна кинопрожекция на два интересни детски филма – „Астерикс“ от 16,30 ч и „Омагьосаната къща“ от 18,00 часа.

В Сандански

пък ще бъдат прожектирани за първи път 3D филми за различни възрасти. Всички детски градини, основни и средни училища ще се ползват с намаления за колективни посещения.

В Разлог

са заложили на клоуни, томбола и песни за детския празник. Празничната програма започва в 10.30 ч, когато децата от ОДЗ „Радост“ и ученици от началните класове на училищата ще представят таланта си на сцената на централния площад в града. Паралелно с това ще се проведат традиционните състезания по майсторско управление на велосипед.

Рап звезди пеят в Русе

Кулминацията на 1 юни в Русе ще бъде големият концерт на обичаните тийн идоли Павел & Венци Венц, в комбина с нашумелите от тв шоуто „X Factor“ рап звезди, братята Пламен & Иво. Четиримата популярни хип-хоп музиканти ще подарят на феновете си изпълнения на живо на любими авторски песни.

В Кърджали правят надпревара за бебета

Гост на детския празник в Кърджали по случай 1 юни ще бъде веселият клоун Марси Марсиано, съобщи директорката на ОДК Златка Пеньова. За малчуганите в Градската градина ще има много изненади – шоуфокуси и балонно шоу с различни фигури с балони.

Състезание по бягане до „Баба Вида“

Лъвски празник организрат във Видин в деня на детото, съобщиха от общината. Той започва в 10 часа пред сградата на драматичния тетър. Тогава деца от различни възрасти – до 14 и до 18 години, се впускат в бягане до крепостта „Баба Вида“. За най-добрите спортисти са предвидни награди – 100 лв. – за най-бързия и по 70 и 50 лв. за двамата след него. От 11 часа пред художествената галерия започва лайънс турнир по шах. След обяд в крайдунавския парк започва детски купон, наречен „Щуроландия“.

Безплатен аквапарк за дребосъците от Добрич

 

Богата програма предлага община Добрич за децата на 1 юни. От сутринта започват множество ателиета за малки и големи, обединени в петото издание на фестивал на талантите.

За децата под 12 години врати отваря на 1 юни безплатно и аквапарк „Аквамания“ в Албена, съобщиха от курортния комплекс. Възрастните пък ще могат да се насладят на атракциона с 50 процента намаление от цената за входа.

Снимка: www.economic.bg