Мнения

Триумф за Кеймбридж в класацията за най-добър университет в света

Университетът в Кеймбридж успя за втора поредна година да заеме лидерската позиция в ранглистата на международната мрежа за информация за образованието QS (Quacquarelli Symonds).

В класацията влизат 700-те най-добри висши учебни заведения в света (по данни на ЮНЕСКО в света има около 20 000 ВУЗ), а последното й издание потвърди високото качество на висшето образование в Англия и САЩ, представено от първо до 16-то място включително.

Рейтингът се прави след обстоен анализ на серия от фактори като репутация сред академичните среди, сред работодателите, цитиране на трудове от представители на университетите, съотношение преподаватели – студенти, дял на международните студенти и дял на чуждестранните преподаватели.

Втори в класацията както и миналата година е университетът в Харвард. Тенденцията обаче е скъсяване на разликата от върха. Почетното трето място се заема от Масачузетския технологичен институт.

Любопитен факт е, че същите три учебни заведения през март бяха обявени за най-добрите в света след анкета сред сред 13 388 преподаватели в 131 страни. Местата им обаче бяха напълно разменени. Първи беше Харвард, втори МИТ и трети Кеймбридж.

Място в първата 20-ца в класацията на QS намират едва два ВУЗ-а извън САЩ и Англия – университетът Макгил в Монреал, Канада (17) и Швейцарският технологичен институт в Цюрих (18).

Атаката на Азия е и тук. Все по-добрите условия за образование и качественото обучение изкачват няколко местни ВУЗ-а нагоре в класацията. На 22-ро място е Хонконгският университет, три места след него е университетът в Токио, а 28-ми е Националният на Сингапур.

Московският държавен универсистет „Ломоносов“ е лидер за Централна и Източна Европа, въпреки че пада от 93-то до 112-то място.

За първи път в класацията на QS попада и Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е класиран на позиция след 600 заедно с държавния университет в Баку, Букурещкият университет, Западният университет в Тимишоара и други.

От тази година изследователите публикуват и годишните такси в учебните заведения. От справката се разбира, че на някои места цените са различни за местни и чужди студенти. Например в Кеймбридж англичаните се учат между $ 4 000 и $ 6 000 на година, докато чужденците се бъркат с до пет пъти по-големи суми.

В Харвард не правят разлика и прибират между $ 36 000 и $ 40 000 на година.

Проучването и анализът показват пряката зависимост между размера на отпуснатите средства на държавно ниво и качеството на заведението. Най-ярък пример за това е Китай, където от няколко години на образованието се гледа изключително сериозно. В САЩ пък се наблюдава обратната тенденция. Без намаляване на инвестициите, университетите зад Океана щяха да имат още по-силно влияние над световното образование, категорични са специалисти.

Шампионите (източник: Дневник)
В Кеймбридж – един от най-старите ВУЗ в света, има университет и 31 колежа (три са само за жени), които са независими институции със своя собственост и приходи. Всеки сам подбира персонал и студенти по общи стандарти, но обучението се извършва от преподаватели от различните колежи и факултети. Музеите и библиотеките на университета имат уникални колекции, привличащи много изследователи и студенти.

Харвард (по името на Джон Харвард от Чарлстън) е основан в 1636 г. – най-старият университет в САЩ, появил се 140 години преди Декларацията за независимост. Започва с девет студенти и един преподавател, а днес обучава 18 000 редовни студенти (и 13 000 задочни) в 10 института. Служителите му са над 14 000, от които 2 000 са щатни преподаватели. Други 7 000 работят в университетските болници

MIT е основан през 1861 г., но изчаква да свърши Гражданската война и започва да приема студенти 4 години по-късно. Идеята на Уилям Бартън Роджърс е да се роди нова независима институция, подготвяща специалисти за бързо индустриализиращата се Америка. Днес той е водещият технологичен институт в света, има 5 института и 1 колеж с общо 34 факултета и множество междудисциплинарни центрове и лаборатории.

Виж топ 300 в класацията