Институции Ученици

Трима наказани за грешното класиране след седми клас

Три дисциплинарни наказания са наложени от Министерството на образованието и науката заради сгрешеното класиране на учениците при приемата след 7 клас в София. Това потвърдиха от МОН пред „Монитор“.

Порицание за гафа е получила шефката на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева. С отлагане на повишението в ранг с една година пък са наказани експертите от РУО Камен Радев и Ваня Станчева.

Както Teacher.bg писа, в началото на юли при обявяването на първото класиране след 7 клас в столицата се оказа, че балообразуващите оценки в няколко гимназии са сгрешени. В Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Техническия университет в София и в Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“ оценката по математика от националното външно оценяване е умножавана веднъж, вместо три пъти. В Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ пък оценката от олимпиадата по физика не бе удвоена. Проблем имаше и в Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Христо Ботев“. Заради това класирането беше свалено, за да бъде извършено на ново.

Първоначално бе обявено, че гафът е в информационната система. След проверка обаче бе установено, че става дума за човешка грешка. Тогава образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ще настоява виновните лица да бъдат наказани.

Източник: monitor.bg