Училища

Трима кандидати за едно място в първи клас

Средно по трима малчугана се борят за едно място в първи клас в най-предпочитаните училища в София, пише днес всекидневникът „Монитор“.

По традиция от последните години т.нар. „елитни“ училища са тези, които предлагат качествена ранна подготовка по чужд език.

В 32 СОУ „Свети Климент Охридски“ например са подадени около 500 заявления, а местата в първи клас са 144. В 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ пък ще има четири паралелки с по 24 деца, а подадените заявления са били три пъти повече.

„Тази година имаше по-голям интерес в сравнение с миналата. Подадените заявления са 332“, отчете помощник-директорът на училището Венета Василева.

Една от причините е по-големият брой на децата тази година. През септември влиза набор ’07, който е един от най-големите в последните години. Абсолютният пик, който обаче няма да бъде стигнат в следващото поне десетилетие ще се състои през 2016 г, когато в първи клас тръгват родените през 2009 г., когато бяха близо 90 000 в цялата страна. След този набор броят на родените деца у нас рязко падна, за да стигне крайно притеснителни стойности.