Училища

Трима директори наказани дисциплинарно

Шефовете на три старозагорски училища са наказани дисциплинарно, обяви по време на посещението си в Града на липите вчера министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от Дарик.

Причина за това е гафът със сгрешените дипломи за завършено средно образование от преди няколко седмици.

Тя допълни, че директорът на Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, която е на пряко подчинение на Министерството, е с последно предупреждение за уволнение.

„Това наказание е добър пример, че трябва да внимаваш, да четеш наредбите и да ги изпълняваш“, коментира министър Клисарова.

Трябва да мотивираме областните управители да работят съвместно с регионалните инспекторати по образование и бизнеса. Така ще можем да направим анализ какви професии са необходими в момента и кой бизнес ще се развива. Като се определят приоритетните професии, трябва да се определи и квалификационната им характеристика, за да е ясно какви знания е необходимо да притежават учениците след като завършат професионално училище. На базата на това ще бъдат изготвени учебните планове и програми, допълни министър Клисарова.