Училища

Трета матура за желаещите да кандидатстват в чуждестранен ВУЗ

Доста по-сложен прием очаква българските зрелостници, които искат да кандидатстват зад граница в края на тази учебна година, пише „Монитор“, където цитират Бистра Илиева – шеф на посредническа къща за образование зад граница.

Причината е, че на 1 януари 2014 г. отпадат ограниченията за пазара на труда за българи и румънци. От 2007 г. те срещаха сериозни проблеми при издаването на работни разрешения.

Друга причина за повишените изисквания е редуцирането на бюджетите на британските университети. Така на практика те искат да отсеят най-добрите кандидат-студенти, защото финансирането им зависи от качеството на образованието, което предлагат, и успехите на възпитаниците им, обясни Илиева.

По този начин отличният успех от дипломата и матурите се превръщат в задължително условие за прием в престижен ВУЗ в Англия, Шотландия и Холандия.

Кандидатите за бизнес и ИТ специалности в някои университети ще трябва да имат оценки от три матури – по български език, математика и физика. Така зрелостниците ще трябва да се явят и на трета допълнителна матура.