Институции

Тревожни тенденции в разпространението на детска порнография

В резултат на непредпазливото поведение на децата в интернет може би се зараждат нови форми на производство и разпространение на детска порнография. Този тревожен извод се съдържа в разпространения от Европейската финансова коалиция срещу търговската сексуална експлоатация на деца онлайн „Стратегическа оценка на комерсиалната сексуална експлоатация на деца онлайн“.

Според доклада на коалицията от правоохранителни служби, частни корпорации и неправителствени организации, подкрепена от Европейската комисия, засилващото се сексуализирано онлайн-поведение на непълнолетните и разпространението на интернет-платформите за видеоразговори отваря нови пътища за придобиване и разпространение на детска порнография. Неподходящи снимки и видеоматериали, качени в интернет от самите деца и непълнолетни, се използват, за да бъдат те изнудвани да произведат още по-компрометиращо и порнографско съдържание. В някои случаи тийнейджъри стават жертва на популярното онлайн-флиртуване (секстинг) чрез споделяне на неприлични снимки и видеоклипове с изнудвачи, които са се представили за техни връстници. Извършителите атакуват стотици деца и тийнейджъри едновременно, като по този начин съкращават времето и увеличават количеството на придобивания компрометиращ материал. Тъй като в резултат на активните действия на финансовата коалиция за детска порнография в интернет все по-рядко се използват онлайн-плащания с кредитни карти, новопридобитото съдържание в някои случаи се използва като валута. Порнографски видеоклип или снимка на непълнолетно дете може да се оцени от 10 до над 1000 долара.

В доклада се изразява тревога, че въвличането на непълнолетни в бизнеса с порнографски виртуални разговори открива възможности за допълнителни печалби пред организаторите на подобни уебсайтове, както и пред сутеньори и други лица, участващи в трафикиране и въвличане на непълнолетни в проституция.

Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE посочва и недостатъците в европейските национални законодателства: в някои от страните от ЕС Горещите интернет линии нямат законово право да достъпват до съдържание с детска порнография, което затруднява бързата реакция и подпомагането на правоохранителните институции в разкриването на такива престъпления.

През 2012 г. благодарение на обединените усилия на коалицията на Европол са докладвани 1138 интернет-адреса, заподозрени в разпространяване на огромни количества детска порнография. Най-много от идентифицираните адреси са базирани в САЩ – 516, следвани от Русия – 121, Казахстан – 119 и Япония – 83. България не присъства в списъка с 18 държави, където са базирани тези адреси, а Румъния е на 17-о място с един случай.

Пълен текст на публичния доклад на английски

Гореща линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет

Българска консултантска линия за онлайн безопасност

източник: safenet.bg