Училища

Транспорт и обяд за учениците от средищните училища и тази година

На учениците от средищните училища и догодина ще им се полага обяд и транспорт до учебното заведение, стана ясно след вчерашното заседание на кабинета, информира агенция ПИК.

„За целодневното обучение, където се стараем да осигурим обяд на тези ученици, транспорт на отдалечените, когато отиват в средищните училища, транспортът на учителите, автобуси за учениците, защото това са необходими елементи от тяхното ежедневие“, обясни министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Кабинетът също така прие и стратегия за намаляване на дела на напусналите рано училище, като целта е до 2020 г. под 11% от учениците да прекъсват обучението си преждевременно.

Също така ще бъдат осигурени пари за по-добра материална база в училищата, за да бъдат школата по-привлекателни за младите хора.

„И още един момент, за да не отпадат ученици – осигуряване на транспорт на тези ученици особено на социално слабите“, добави образователният министър.

Клисарова бе категорична, че придобивките ще се получават на базата на подоходен критерии. Ще бъдат осигурени и пари за насърчаване на професионалното образование.