Училища

Топучилищата в София връщат първокласници

Софийските топучилища са върнали по около 300 кандидати за първи клас, които надвишават план-приема им, коментира преди няколко дни шефът на регионалния инспекторат по образованието – София Ваня Кастрева, цитирана от „Монитор“.

Тя уточнява, че напливът е основно към училищата с немски език, който се изучава там от първи клас. Това са 73 СОУ „Владислав Граматик“, 20 ОУ „Тодор Минков“ и 134 СОУ „Димчо Дебелянов“.

За там желаещите (или по-скоро техните родители) са били около 400. В най-добрите учебни заведения четирима са се борили за едно място.

Изборът се извършва на база няколко критерия, които оформят точков актив. Примери за такива са брат или сестра в същото училище, местоживеене, близост на работата на родителите и т.н. Някъде взимат под внимание дали родителите са учили в същото учебно заведение.

„Паниката е излишна. Все пак децата ще бъдат в първи клас. Не е от такова решаващо значение дали ще са в най-престижните учебни заведения. Важното е училището да е близо, за да се гарантира безопасността на детето, и учителят да е добър“, коментира Ваня Кастрева.