Институции Училища

Топгимназии прибират по 800 лв. за курс за влизане

Между 450 лв. и 800 лв. за курс за влизане в гимназия трябва да броят родителите, ако искат децата им да бъдат подготвяни за изпита след седми клас от учител от математическите топгимназии в страната.

Това установи проверка на „Монитор“.

Срещу тази сума децата ще имат ежеседмични занимания в рамките на два или три учебни часа. Таксата пък се превежда по банковата сметка на училищните настоятелства към училищата под формата на дарение.

В Софийската математическа гимназия, която е една от най-желаните след 7-и клас, курсовете започват от 200 лв. Ученикът ще ходи на уроци 20 астрономически часа в група с между 20 и 28 деца. Когато групата е маломерна и заедно ходят между 10 и 15 деца, сумата скача на 250 лв. Това обаче е цената само на един модул, а от сайта на училищното настоятелство в гимназията „СМГ учители“ става ясно, че курсът на седмокласниците включва общо три, или за цялото обучение ще трябва да бъдат заплатени между 600 лв. и 750 лв. според броя на учениците в групата за 60 астрономически часа.

Таксата за подготовка на кандидат-гимназисти скача с още 90 лв., тъй като в края на всеки модул се провежда и тренировъчен тест, който пък е по 30 лв.

Между 600 и 800 лв. излиза общо подготовката за националното външно оценяване по математика в седми клас в Първа частна математическа гимназия. Срещу тази сума учителите ще подготвят кандидати в поне два модула. Едната опция е и двата да бъдат с по 12 занимания от по 3 учебни часа, или общо 72 ч. за цялото обучение. Така родителите ще трябва да платят общо 800 лв. Втората възможност е да имат един модул от 12 занимания за 400 лв. и друг с 6 занимания по 3 учебни часа, или общо 54 часа срещу 600 лв.

В ППМГ„Акад. Н. Обрешков“ – Бургас, пък курсът за изпита след 7-и клас струва 450 лв. Срещу „договор за дарение“ на училищното настоятелство кандидат-гимназистът ще решава математически задачи по 3 учебни часа в рамките на 15 занятия в компанията на още между 10 и 15 деца.

Междувременно стана ясно, че просветният министър Красимир Вълчев е изпратил писмо до директора СМГ.

Антоан Тонев във връзка с курсовете от учители на гимназията чрез училищното настоятелство. От него става ясно, че от ведомството не възразяват срещу тяхното провеждане, но условията, при които се осъществяват, не трябва да ощетяват училищния бюджет или да пораждат съмнения за нарушение на принципа на състезателност при приемането на учениците в 5-и клас.

Те изтъкват две причини, заради които трябва да се направи промяна в начина на организиране. Първата е, че те се осъществяват по желание на децата и родителите да учат в СМГ и за целта се използват учители и материална база на гимназията. Втората е свързана с името на училищното настоятелство, в което се съдържа и името на школото – „СМГ учители“, и използването на емблемата СМГ.

В писмото е посочено, че част от търсенето и от „цената“ на обучение се сформира от използването на името на гимназията, което пък води до ощетяване на училищния бюджет.

Затова и МОН препоръчва курсовете да се провеждат от и за сметка на СМГ, а не на училищното настоятелство. Ако от гимназията не се съобразят с препоръката, от МОН се сезират финансово-контролните органи, става ясно още от писмото. От ведомството уточниха за „Монитор“, че това не се отнася до останалите гимназии, в които се провеждат курсове.

Източник: monitor.bg