Институции Мнения

Томислав Дончев: Средното образование също може да стане задължително

„Основното образование е ниска цел и средното образование също трябва да стане задължително. Аргументите са много.

Буквално след няколко години един необразован човек или човек с начално образование няма да има никакъв шанс на трудовия пазар и в живота. Неграмотният няма да може да бъде пълноправен член на обществото.“

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира своето предложение основното образование да стане задължително.

„Конституцията трябва да се промени за тази цел. Тук е основният въпрос – как точно трябва да се случи това, за да няма нарушаване на законите. Само е промяна на Конституцията ми е ясно, че няма да стане. Държавата трябва да продължи да изпълнява поетите ангажименти и мерките, които предприема. Всеки ден групите обикалят домовете и обясняват защо трябва да се ходи на училище. В повечето случаи децата искат да ходят на училище, но семействата им меко казано не ги подкрепят. В случая трябва да се прилага и моркова, и тоягата.

Аз съм наясно, че само с глоби няма да се променят нещата. Трябва да се налагат санкции и на тези, които нямат основно образование. Образованието в България е безплатно. За всички тези, които твърдят, че нямат пари, за да пуснат децата си на училище, също са взето мерки. Опитваме се да променим образованието. Заплатите на учителите растат, променяме учебните програми, за да са по-близко до живота. Според мен българското училище не подготвя достатъчно добре децата за реалния живот. Тук трябва също още да се работи.

Всички тези идеи подлежат на много сериозна обществена дискусия и в нея трябва да участва цялото общество. Образованието трябва да бъде поставено като приоритетна цел номер 1. Това е задължително, за да може да бъдат решени всички проблеми на всички нива“, категоричен бе Дончев.

Източник: actualno.com