Институции

Томислав Дончев: Образованието е първият ни приоритет

„Наскоро четейки нощем разсъждавах над това дали някой европейски народ е променил съдбата си. Малко са. Но между тези, които са я променили, общото е, че са направили силно образование и институции“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ вчера.

Дончев беше категоричен, че оттук нататък правителството не може да има друг първи приоритет, освен образованието, ако искаме България да промени съдбата си. По думите му, в момента се обучават хора, които после не се занимават с това, за което са обучени. В същото време бизнесът също обучава кадри. От това обаче никой не печели и не се постига желания ефект.

„Голямото предизвикателство е генериране на взаимното доверие между образованието и бизнеса. Дуалното образование без бизнеса не може да се случи“, подчерта вицепремиерът и призова за зряло отношение на бизнеса към дуалното образование.

„Трябва да се използват позитивните нагласи към дуалното обучение. Те трябва да се надградят“, заяви образователният министър Красимир Вълчев при откриване на конференцията. Вълчев бе категоричен, че все повече ще трябва да се учим в движение и дуалното обучение ще повиши компетентността да го направим.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел поздрави участниците в конференцията и заяви, че професионалното образование е задължително условие за всеки на работното му място. Тя обърна внимание, че ние сме изправени пред цифрова революция, която ни среща с големи предизвикателства, а за успешното им преодоляване са нужни цифрови умения.

Източник: news.bg