Институции Мнения

Томислав Дончев: Образованието да е задължително!

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че образованието, поне основното, е задължително.

В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, а обучението до 16-годишна възраст е задължително, но не е уточнена образователна степен.

„Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, уточни Дончев пред bTV.

Относно новината за преминаването на „Турски поток” през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали имаме „да” от Европейската комисия той каза, че от много месеци за хъб „Балкан” се водят разговори с ЕК.

„Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета”, подчерта Дончев.

Източник: dnes.bg