Мнения

Този вторник откриват националната конференция по програма “Хоризонт 2020“

Министерството на образованието и науката, със съдействието на Европейската комисия, организира лансираща конференция за програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Конференцията ще бъде открита от министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова на 18 февруари 2014 г., от 9:30 часа, в зала „Роял“ на хотел „Шератон“, гр. София.

МОН организира конференцията в ролята си на национален координатор на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Целта на форума е да запознае широката общественост с новите схеми, инструментите и единните правила на Рамковата програма за научни изследвания и иновации и да насърчи участието на българските научни колективи, изследователски организации и университети, държавни институции, бизнеса и неправителствените организации в конкурсните сесии на „Хоризонт 2020”. Програмата, чийто 7-годишен бюджет е близо 80 млрд. евро, ще осигури инструментите за финансиране и практическата подкрепа по цялата верига – от фундаменталните научни изследвания към дейности, свързани с пазара.

При откриването на конференцията приветствие към участниците  ще поднесат г-н Волфганг Бурчер, заместник генерален директор на дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия, и Негово Превъзходителство г-н Димостенис Стоидис, посланик на Република Гърция, председателстваща Европейския съюз.

Над 700 български учени и изследователи са заявили участие в конференцията.

Брифингът за медиите на министър Клисарова и г-н Бурчер ще се състои на 18.02.2014 г., от 11:00 часа, в зала „Рила“, хотел „Шератон“.

Събитието ще се проведе в два последователни дни. През втория ден – 19 февруари 2014 г., от 9:00 часа,  в зала „Сердика“ и зала „Средец“ на хотел „Шератон“, в паралелни сесии ще бъдат представени отделните тематични области. В панелните сесии ще вземат участие ключови европейски експерти, представители на отговорни дирекции на Европейската комисия, представители на български научни колективи, учени.

През юни 2010 г. лидерите на Европа одобриха Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „Европа 2020“. В основата й е залегнала увереността, че научните изследвания и иновациите са предпоставка за преодоляване на финансовата криза и постигане на  дългосрочен икономически растеж. „Хоризонт 2020“ е отговорът на Европейския съюз за необходимостта от повече инвестиции в областта на науката и иновациите и внедряването им в реалната икономика за постигане на бърз и ефективен пазарен растеж.

Източник: Пресцентър на МОН