Учители

Тодор Танев: Ще си подам оставката

Образователният министър Тодор Танев заяви, че ще депозира оставката си. Той обаче предупреди, че тя ще има домино ефект в политическата сила, която представлява. В интервю за Нова телевизия проф. Танев заяви, че е разбрал от журналист за поисканата от премиера Бойко Борисов оставка.

„Все още не съм разговарял с него. Това обаче няма значениe, той вече е поискал оставката и аз ще се съобразя, защото той ме е назначил. Ще я депозирам в парламента, както му е редът“, декларира Танев.

Министърът допълни, че очаква катаклизми в политическото обединение, което представлява.

„Блокът ще се кара кой ще бъде наследникът ми, може да се катализират процеси на немилост. Възможно е да има битка между партиите“, прогнозира проф. Тодор Танев.

„Като екип сме изпълнили това, което се е искало от нас. Обсъдили сме това предложение, подчертавам предложение за промяна в учебния план. Оставили сме го на сайта да събира коментари и оценки, къде е вината ни. Тръгнала е и подписка от две градчета, с която искам да се запозная. Възможно е да имаме пропуски, всеки прави грешки. Нещата тръгнаха преди една година от изказването ми за Менделеев и Ломоносов“, обясни той.

Проф. Тодор Танев изтъкна, че е много  важно премиерът Бойко Борисов да има стабилно правителство. Той допълни, че ще се върне към преподавателската си дейност. Има предложения да води лекции в американски университет. Освен това планира да оглави гражданско движение към Реформаторския блок.

„25 г. се говори за това робство как се казва. За мен това си остава робство, независимо как някои искат да го наричат. Има различно робство – духовно, политическо, иначе нямаше да има Руско-турска война. Хората се подведоха по заглавията, не разбраха, че става дума за предложение на МОН. Срокът бе то да остане един месец на страницата ни в интернет и след това щеше да бъде променено“, добави той.

Танев е категоричен, че не е имало нужда да обясняват, че отпадането на Паисий Хилендарски също е било предложение, а не решение, защото това го е пишело на сайта. Той отказа да коментира кой ще го наследи.