Мнения

Тодор Танев: Поемам проблема с учебниците на ръчно управление

„Поемам на ръчно управление проблема с учебниците следващия месец“ обяви образователният министър Тодор Танев в кулоарите на парламента, след срещата с депутатите от парламентарна група, подкрепяща правителството.

Разговорът бе по искане на народните представители заради възникналия казус с проекта по история. Сериозен проблем предизвика текстът, според който учениците трябва да учат за промените в начина на живот на българите в периода 15-17-и век и като пример бе посочено „съжителството между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието“, който бе интерпретиран като опит за заместване на „робство“ и „иго“ със „съжителство“.

Проф. Танев отново повтори, че „робство“ е термин, който е възприет макар и историците да предпочитат научно по-коректният – „владичество“.

В понеделник предстои среща на политическия кабинет на министъра и тогава ще бъде изяснено кой носи отговорността за скандала. Всъщност все още всичко е на ниво проекти, които са подложени на коментар, а учебници към този момент изобщо няма.

„Ще има промени в най-близкото ми обкръжение“, каза още министърът. След срещата стана ясно, че от него са поискали оставките на зам.-министър Ваня Кастрева, шефа на дирекция „Образователни програми“ и началника на кабинета Мюйессер Солак, информира „Стандарт“.