Училища

Тодор Танев: Мъртвите души “изяждат“ 20 млн. от бюджета на МОН

Министърът на образованието проф. Тодор Танев предлага промени в начина на изплащане на държавната субсидия, както и нови текстове в НК.

Според него просветното министерство може да спести около 20 милиона лева, след като премахне практиката училищата да записват фиктивно ученици.

Прог. Танев посочи, че данните за тази цифра все още са предварителни и чакат уточнение.
„Ако няма „мъртви души“, образователната система би разполагала с резерв от 20 милиона лева за усвояване“, каза Танев.

Министърът лансира и идея за по-различен начин на изплащане на делегираните бюджети в частта им „парите следват ученика“. Според него трябва да се разгледа възможността те да се изплащат така, че да пресекат практиката в училищата да се водят „мъртви души“. В момента субсидията на едно училище идва накуп в началото на годината. Дори ако след това се констатира, че то е записало деца чисто фиктивно, няма как парите да му бъдат отнети.

Министърът предлага идеята средствата да се дават поетапно – или месец за месец, или за някакъв друг период, и то едва след като са направени проверки колко са реално записаните в училището деца.

Освен това идеята на Танев е „мъртвите души“ да бъдат криминализирани със специални изменения в Наказателния кодекс. За целта министърът ще се консултира с МВР, Министерство на правосъдието и със съответните комисии в парламента.