Училища

Тодор Танев: “Мъртвите души“ в клас са престъпление

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев обяви, че броят на „мъртвите души“ трябва да бъде сведен до минимум, като това може да се постигне, ако го подкрепят и народните представители.

„Ако в Министерството на отбраната някой открадне части от танк за 2000 лева, това се води за престъпление. Ако в Министерството на образованието някой укрие липсващо дете и така открадне 2000 лева от бюджета, това е мародерство“, коментира Танев.

МОН вече обяви поголовни проверки за мъртви души в училищата през новата учебна година, които ще се правят както от инспекторатите по образованието, така и от самите директори. В столицата просветният инспекторат е разпоредил тези проверки да бъдат ежемесечни.

Според експерти на образователното министерство най-често „мъртви души“, тоест фиктивно записани ученици, в началния курс се оказват децата на гурбетчиите, които заминават в чужбина с родителите си, но учителите не им пишат отсъствия, за да не засегне това делегираните им бюджети. В гимназията пък най-често „мъртви души“ са учениците, които започват работа и престават да посещават часовете.