Ученици

Тодор Танев: Мария е много повече от герой!

„Да стисна ръката на Мария, това мога, повече не мога, няма как да й благодаря. Тя не е герой, тя е повече от герой!“, каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев обръщайки се към ученичката Мария Звездева от Стара Загора, която със своето хладнокръвие и бърза намеса спаси човешки живот и предотврати пътен инцидент миналата седмица.

Проф. Танев подари на Мария плакета на Министерството на образованието и науката и таблет, а в поздравителния адрес до нея й благодари за съпричастността, съдействието, добротата и смелостта да помагаш в беда. Министърът подчерта, че това са качества – белег за благородство, които са присъщи само на тези, „„които имат сетива да усетят с душите си проблемите на другите и на света около нас“. За доблестта и морала на едно 15-годишно момиче, за хуманната й постъпка и силен характер той я нарече „боец“.

„България и светът ще бъде едно по-добро място за живеене с хора като теб, Мария!“ каза в заключение министър Танев и благодари не само на Мария, но и на училището й, и на системата като цяло. Той заяви още, че постъпки като тази на Мария ни карат да бъдем оптимисти и ни дават основание да вярваме, че образователната система работи и българският учител е на своето място.

За Мария и нейната постъпка говори и г-жа Латинка Петрова, директор на Дома „Мария Терезия“, в който живее момичето, както и директорът на Спортното училище, в което учи Мария, г-н Димо Неделчев, които също присъстваха на срещата.

Най-развълнувана от всички обаче бе самата Мария. Тя благодари на всички с думите:
„Благодаря, че дойдохте за мен!“. Кратко и скромно като самата нея тя каза: „Искам и всеки един човек да бъде като мен. И това беше моето задължение да помогна на един човек.“

„България има нужда от такива спортисти, но България има нужда повече от хора, които възпитават другите, от хора с мигновена реакция като тебе, мигновена реакция за доброто, за нужното за другите. Много повече имаме нужда от това, остани с нас, за да ни даваш пример и по-нататък“, каза още веднъж Танев.

Източник: Пресцентър на МОН