Мнения

Тодор Танев: Държавата трябва да казва от какви специалисти има нужда

„Стратегията за висше образование е вид закон и като всеки закон трябва да се изпълнява безпрекословно“, категоричен е в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Що се отнася до закриване на специалности, това не трябва да се прави формално с административни актове. Държавата обаче, наред с бизнеса и гражданския сектор, трябва да се намеси на входа и изхода, като определи от какви специалисти ще има нужда през следващите 15-20 г. и да финансира приоритетно своите стратегически планове и да стимулира качеството“.

„От друга страна, определено не съм привърженик на т.нар. чартърни професори, обикалящи от университет на университет, които така легализират не само отделни техни специалности, но и цели висши училища“, добавя още той.

„Определено подкрепям идеята за държавна поръчка, при която студентите да не заплащат такси в определени приоритетни специалности и ще се опитам да я реализирам. Това обаче в никакъв случай няма да е за сметка на висшите училища! Разбира се, така привилегированите младежи ще трябва да поемат някои отговорности към България, каквито се прецени, че са адекватни“, допълва Танев.