Учители

Тодор Танев: Дайте ми шанс да намеря начин за увеличение на заплатите

„Ще търся всички възможности за покачването на учителските заплати и вярвам, че ще успея“, заяви в интервю министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Знам за 10-процентното намаление на бюджета, но като казвам, че това ще се случи, имам предвид, че идва момент, в който това ще стане финансово по-възможно. Парите идват от европейска програма, идват швейцарски франкове, така че това ще облекчи някои финансови ангажименти на министерството“, обясни още той.

„С председателя на синдикатите на учителите Янка Такева говорим по въпроса, търся начините, но не мога публично да обявя всичко, което правя в търсенето на тези заплати. Дайте ми шанса да направя нещо въпреки невъзможността. Дано успея да го направя и мисля, че вместо да бъда обстрелван защо не го правя, по-добре да ми бъде помогнато или поне да бъде разбрано, че го правя както много други неща в спокойствието на една сянка извън шума на времето“.

„Аз не съм от политическа партия и в този смисъл мен борба за нов мандат не ми трябва и подозрението, че съм говорил за увеличението на тези заплати с някаква политическа мотивировка. Правя го от съчувствие към българския учител. Защото от тук аз имам да се върна в университета, където съм бил винаги само избиран, а тук съм само назначен“.