Мнения

“Технологии и предприемачество“ влиза в програмата на най-малките

Промените настъпили в обществото и бита ни, новите инструменти, нови домакински уреди, съвременните достижения на науката – всичко това е дало основание на експертите в МОМН да заменят досегашните избираеми предмети „Домашен бит и техника“ в началното училище и „Икономика“ за прогимназистите да бъдат заменени със задължителния „Технологии и предприемачество“.

Това обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

Въвеждат се два нови стандарта. Единият е „Инициативност и предприемчивост“, а другият е „Здраве, екология и безопасност“. Дамянова е категорично, че голяма част от нещата, които сега се изучават са напълно излишни и неприложими. Например е немислимо дете, което от двегодишно може да пуска компютър, да бъде учено как се ползва електрическо фенерче.

„Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства“, обясни зам.-министърът.

Предметът „Tехнологии и предприемачество“ предоставя комплекс от основни технологични знания и методи на познание, обвързани с практиката на хората и житейския опит на учениците. Трябва освен да дава знания, да учи и на позитивно отношение към труда.

Новият стандарт „Инициативност и предприемчивост“ в първи клас  включва назоваване на машини, апарати и техника, с които си служат хората от познати професии. Ще се учат видовете професии, както и основните видове стоки.

Във втори клас ще се набляга на правилата за безопасна работа с електроуреди, уреди прибори, устройства, инструменти и др. Пак в тази година ще се разбере значимостта на всяка професия и необходимостта от заплащане на положения труд.

В трети клас ще стане ясно какви са начините за пестене на енергия, за отопление на сградите и жилищата.

В четвърти клас е добавено обяснение за необходимостта от преработване на отпадъчни материали за получаване на енергия.