Училища

Техникумите напът да изместят общообразователните училища

До пет години професионалното образование ще изпревари приема в общообразователните паралелки в Пловдив.

Това прогнозира зам.-кметът по европейски политики и образование Стефан Стоянов. В момента кампанията по прием в някогашните техникуми продължава. „Имаме много актини програми с индустриалните зони с над 10 предприятия. Работим и с деца в 6 и 7 клас, на които им предстои да направят избор за следващия етап на образованието си. Отделно включваме активно всички професионални гимназии. Техникумът по дървообработване е лидер в дуалното обучение. Тази година учебното заведение обяви 4 нови паралелки”, посочи Стоянов.

Според него се завръща интересът към професионалното образование и от страна на родителити. И това не е случайно, тъй като Пловдив се наложи като индустриален лидер в страната и като една от централните индустриални зони на Балканите. От друга страна, все повече компании се обръщат към дуалното обучение, за да подпомогнат процеса на обучение и да осигурят кадри и възможности за стаж на децата. „Очакванията ни са тази тенденция да продължи и следващите 5 години за първи път професионалното образование да изпревари приема в общообразователните паралелки. До момента официално са обявени 20 такива паралелки, като се очаква поне половината да бъдат запълнени. Истината е, че в момента, ако си добър професионалист в дадена област, с добро техническо средно образование, много по-голяма е вероятността да имаш добра кариера, отколкото да си завършил някакво висше образование”, подчерта зам.-кметът. По думите му,  тези кадри ще бъдат с много по-добра заплата и по-ясна перспектива за развитие.

Стоянов успокои също, че ще има достатъчно места в училищата в града за предстоящото второ класиране за първи клас. Припомняме, че свободните места са над 600, като тази година над 70% от децата кандидатстват в най-бликото до тях школо, което им е по район. „Т.е. общите правила и системата за прием успяха да балансират приема в града и да насочат родителите към по-удобното за тях училище. Над 96% от децата са приети още на първо класиране със своите първи желания, което показва, че нямаме проблеми с приема на деца в първи клас. Очаквам на второ класиране да приключим приема в първи клас без особени сътресения”, подчерта Стоянов.

Предстои и третото класиране в пловдивските детски градини. Тази година МОН въведе сложил лимит на приема – 28 деца в група, което създава липса на места в системата. За сравнение, през последните години приемът е 30-31 деца в зависимост от нуждите на всеки район.

„След третото класиране ще видим колко са останали желаещите, но има опасност между 50 и 100 деца след последното класиране да останат извън системата. Екипът на общината ще продължи с приема на всеки 20 дни, за да се уплътнява всяко свободно място в детските заведения”, каза Стоянов. И допълни, че в район „Западен” и някои градини в „Централен” и „Източен” все още има доста свободни места и крайно нуждаещите се семейства могат да се възползват, дори и с дискомфорта да пътуват.

Източник: trafficnews.bg