Ученици

Тестовете за наркотици за учениците – спорни и неясни

Профилактичните тестове за наркотици за ученици бяха определени като спорни. Целта беше превенция на наркозависимостта сред подрастващите. Подробности не бяха обявени. Тепърва предстоят разговори със съответните институции, от които ще зависи реализацията на тази идея, към профилактичните прегледи на учениците да има и такъв тест за наркотици.

Според общопрактикуващи лекари, когато се говори за такива тестове трябва да се имат предвид няколко нещата – вида на теста, цената и времето, за което те се извършват. Тези тестове отнемат време, което не достига. Те са показателни, но не на 100 процента, смятат още лекари

Оказва се, че тези тестове много лесно да бъдат манипулирани. Експерти  препоръчват по-добре да се помисли за профилактика на престъпността, както и да се засили ролята на родителите.

За да бъде ефективна една такава мярка, тестовете трябва да бъдат провеждани в училищата и то изненадващо, на случаен принцип, в различно време на годината, на различни групи ученици. Тестовете обикновено засичат някакви следи от употреба, максимум до три месеца назад, смятат специалисти.

Източник: dnes.bg