Училища

Темата за антидопинга влиза в спортните училищa

Въвеждане на обучение за борба с допинга се предвижда да стартира в спортните училище от новата учебна година, информира сайтът за детски и младежки спорт viasport.bg.

Вече е изработена специална програма за това на базата на проведени тестове за грамотността на младите спортисти по темата.

Новината пред медията съобщи изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова, която вчера прие на инспекция в ремонтираната сграда в „Дианабад“ премиера Бойко Борисов, министрите на финансите и на спорта – Симеон Дянков и Свилен Нейков, шефката на БОК Стефка Костадинова и други ръководни фактори.

Оптимистичните планове за оборудването на лабораторията с модерна апаратура са за октомври. След това се стартират процедури по лицензирането й.

„Само лицензирана спортна организация може да поиска изследване на състезателите си. Такава една организация може да дойде и да поиска от нас обучение на хората си без значение дали става дума за подрастващи, младежки отбори, национални състави или служители. Отделен състезател също може да поиска обучение, но не и да му бъде направена проба”, разясни д-р Заркова, цитирана от viasport.bg.