Училища

Теленор отпуска близо 190 000 лева на победителите в конкурса “Дигитална класна стая“

Теленор ще предостави близо 190 000 лева на победителите в конкурса „Дигитална класна стая“. Със средствата ще бъдат финансирани проектите за модернизация на СОУ „Любен Каравелов“ в гр. Копривщица и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна.

Новината бе обявена на официална церемония днес от главния изпълнителен директор на Теленор, Стайн-Ерик Велан. В събитието взеха участие и директорите на двете училища, Бойка Дюлгярова и Павлин Петков.

„Новите технологии променят живота ни всекидневно, но за съжаление не успяват да навлязат толкова бързо в една от най-важните сфери – образованието. Основен приоритет в стратегията ни за корпоративна отговорност е да променим това. В тази връзка бих искал да отбележа, че конкурсът „Дигитална класна стая“ е дългосрочен ангажимент на компанията и ще продължим да подкрепяме модернизацията на учебната среда в българските училища и занапред.“, каза г-н Велан.

В рамките на инициативата, Теленор ще осигури финансиране в размер на близо 100 000 лева на СОУ „Любен Каравелов“, гр. Копривщица. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на 120 таблета, 10 устройства einstein™LabMate устройства и сензори за кабинетите по природни науки, както и мрежова инфраструктура. Всички учители и ученици ще имат възможност свободно да използват новото технологично оборудване за улесняване на учебния процес.

Компанията ще осигури близо 90 000 лева за реализацията на другия печеливш проект, разработен от математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна. Благодарение на сумата, актовата зала на училището ще бъде оборудвана с интерактивна дъска, 6 мултитъч маси с интуитивен сензорен интерфейс и виртуални клавиатури, които позволяват едновременна работа на до 24 ученици. Новата мултифункционална виртуална зала ще позволи прилагането на интердисциплинарен подход и проектно-базирано обучение по природни науки, математика и интернет технологии.

Инициативата „Дигитална класна стая“ е част от дългосрочната програма на Теленор за подпомагане на българското образование и младите хора в страната. През март 2015 г., компанията реализира пилотен проект за модернизирането на „Центъра за лидери“ в 19 СОУ „Елин Пелин“ в София, за което дари 107 000 лв.