Училища

Телемедицината влиза в училище

.

Лекари от „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ ще оказват медицинска помощ на ученици от разстояние чрез специална техника за онлайн прегледи.

Това става възможно чрез проекта „Училищна мрежа за телемедицина“, който беше представен пилотно днес в 55-то СУ „Петко Каравелов“ в София в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването – проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев.

В лекарския кабинет в училището е монтирана хардуерна техника, обезпечаваща аудио и видео комуникация и прехвърляне на данни между училището и болницата. При необходимост медицинската сестра или учител в училището може да се свърже с дежурен лекар в болницата, който да даде насоки за действие. Под наблюдение на лекаря сестрата сваля необходимите данни от пациента и може да извършва нужните манипулации.

В пилотния проект са включени четири столични училища 25-то, 55-то, Втора английска гимназия и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, както и две болници – „Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Анна“. Хардуерната техника е предоставена безвъзмездно от българската фирма изпълнител. Ако пилотният проект бъде успешен, ще бъдат включени и други училища и здравни заведения, а финансирането ще е със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Още в първите дни на нашето служебно правителство ние решихме да демонстрираме възможностите на телемедицината в училищна среда. В момента е абсолютно безплатно в рамките на три месеца. По нататък чрез мерките, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост ще се реши как да се продължи“, обясни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той изтъкна, че наредбата за здравните кабинети в детските градини и училищата е от 2000 г. „22 години ние не сме се постарали да приведем тази дейност в съответствие със съвременните обществени  условия. Затова спонтанно решихме да реализираме тази идея, да демонстрираме възможностите“, посочи проф. Пенов.

„Аз съм убеден, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно от училищата, не само в София, но и в страната“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той обясни, че има недостиг на медицински кадри и е трудно да се осигурят лекари за всички училища и детски градини. Разполагайки с тази техника всяко едно училище ще има възможност във всяка една минута да направи консултация дали да бъде изпратен екип от болницата, дали да дойде бърза помощ, дали да се предоставят съвети към медицинската сестра или към персонала на училището, посочи министър Меджидиев.

Източник: МОН