Училища

Текат ремонти в 18 училища и детски градини в София

В момента в София се ремонтират с евросредства 18 сгради на училища и детски градини.

Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията в 54 СУ „Свети Иван Рилски“ в „Надежда“.

Общо по програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. трябва да бъдат модернизирани 26 обекта в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и „Средец“. Общата сума на проекта е 63,6 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е 58 млн. лв., а 5,6 млн. лв. са бюджета на Столичната община.

Относно ремонта на 54 СУ Фандъкова заяви, че е във финален етап. Двете сгради в двора, които са свързани, са санирани, боядисани отвътре и отвън и има ново обзавеждане, а класните стаи са с модерни чинове и дъски. Остава да се завърши новостроящия се външен асансьор на едната от сградите, който е предназначен за децата със специални потребности. За финал ще бъде преасфалтиран училищният двор и ще се ремонтира едно от игрищата. Крайният срок за приключване на обновяването на школото е 12 октомври, но е възможно строителите на приключат и по-рано, заяви Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че в бюджета на общината за тази година е предвидена рекордна сума в сферата на образованието – 76 млн. лв. Със средствата ще бъдат построени и ремонтирани 15 детски градини и 10 училища, като се строят допълнителни сгради и физкултурни салони.

Източник: monitor.bg