Ученици

Тежките раници в училище може да доведат до сколиоза, сочи експерт

– Д-р Шейтанова, може ли тежките раници да доведат до гръбначни изкривявания при децата и какво представлява сколиозата като заболяване?

– Рисковете от тежките раници при съвременните ученици са огромни и може да са предпоставка за появата на сколиоза. Самото заболяване представлява изкривяване на гръбначния стълб, не само в един дял. Обикновено гръбнакът се изкривява изцяло в странична или предно-задна посока. При децата рискът е голям, защото раниците за училище са все по-тежки. При норма 10-15% тегло на раницата от теглото на ученика, в момента то достига до 22-30%. Това води до пренатоварване на гръбнака. Връзките на гръбначния стълб и мускулите при децата до 16-годишна възраст обикновено не са добре развити и свръх тежестта води до пренапрягане на мускулите и с течение на времето до гръбначни проблеми. Още по-рисково е, когато децата носят раницата само на едното рамо, както обикновено се случва.

– Кога има основание за притеснение и родителите трябва да се обърнат към специалист?

– Основание за притеснения има още в самото начало, когато родителят види, че раницата е прекалено тежка. Веднага трябва да се вземат мерки, които са от компетентността на училищните органи, на здравните власти, родителите. От медицинска гледна точка първите симптоми са болки във врата, кръста, ръцете или дори краката. Едното рамо на детето остава по-ниско дори когато не носи раницата. Това са вече сигурни белези за сериозен проблем. Има видимо изгърбване, затова родителите трябва да вземат мерки веднага.

– Ако тези симптоми са налице, какво може да се направи?

– Най вече трябва да отстраним причината, защото каквото и да лекуваме, ако първопричината остава, няма ефект. Трябва да се коригира тежестта на раницата, стойката, кривото седене на бюрото и чина. Също така е добре да се обърнем към специалист, за да се направи програма за възстановяване на уврежданията на гръбнака. Тя включва лечебна физкултура или някогашната изправителна гимнастика. Трябва обаче да се помисли за режима на детето, за подходящ спорт, за начина, по който носи раницата. Това е много важно да се направи преди да е навършило 16-годишна възраст. Трябва да се използва бурният растеж на скелета и уврежданията да се коригират с подходящ спорт и лечебна физкултура. Когато децата навършат 18 години, растежът спира и ако гръбнакът е изкривен, той си остава завинаги такъв.

– Кои видове спорт са подходящи?

– Най вече спортове, свързани с вода – плуване, подводна аеробика, може също така пилатес, но в никакъв случай йога и фитнес. Те трябва да заздравяват динамичните мускули на гърба.

– Какви са степените на гръбначните изкривявания?

– Те са 4-степенни, като степента се определя единствено от лекар според критерии и има съответно лечебно поведение. При най-тежката степен се поставят т.нар. шини на целия гръбнак, може да се достигне до операция, но само лекар може да прецени това.

– Каква е обаче самата профилактика?

– Най вече раницата да не е много тежка и детето да не я носи на едното рамо, а на гърба. Другото важно нещо е подрастващите да спортуват. Спортът не бива да остава на заден план. Мускулите трябва да са здрави.

Източник: monitor.bg