Мнения

Теглят матурата от 11 млн. възможни комбинации

Генерирането на изпитния вариант за матурите по български език остава същото като миналата година, обясни вчера Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми“ по време на срещата с представителите на регионалните инспекторати.

Рано сутринта на 21 май изпитът ще бъде генериран от предварително подбрани и оценени въпроси, като за осемте модула има малко над 11 млн. възможни комбинации, а за отвореният 41-ви въпрос – 30 възможности.

„Продължаваме да търсим начина за възможно най-добро задаване на въпросите като така проверяваме ключовите компетентности и се доближаваме до международния опит“, категорична е още Костадинова.

„Всяка година правим малки стъпки към това да се опитваме да измерим в максимална степен компетентността на учениците да четат текст, да извличат информация, да я преработват, да тълкуват, защото това са ключовите умения, които трябва да притежават“, добави още тя.

„Организирането на изпитите е „най-отговорната мисия, оперативна, на министерството“. Да се надяваме, е тази година всичко ще бъде както трябва, добави той. „Много неща са обсъдени, много неща са направени, опитваме се всички дребни подробности да изчистим“, напомни за пореден път служебният образователен министър проф. Николай Милошев по време на вчерашната среща с представители на регионалните инспекторати в страната.

Милошев каза още, че ученици и родители трябва да са напълно спокойни, защото изпитите ще бъдат организирани по възможно най-добрия начин.

Още по темата