Институции Мнения

Таня Михайлова: Учителят трябва да притежава микс от компетентности

Учителят трябва да притежава един микс от компетентности, включващи педагогика, психология и риторика, за да се справи успешно с образователния процес в съвременното общество.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на Международната научна конференция “Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална”, цитирана от пресцентъра на МОН.

Според нея именно учителят трябва да зададе начина и формата на педагогическата комуникация, защото българското училище е мястото, където се съзидава, а не се руши.

“Комуникацията трябва да е в центъра, защото тя е водеща”, е посочила Михайлова.

И е добавила, че педагогическата комуникация не е затворена само в класната стая, тя не включва само учителя и ученика, а се разширява, защото средата се променя, тя включва родителите, обществото и постепенно от традиционна преминава в дигитална. Дигитализацията и развитието на информационните технологии доведоха до появата на нови форми на комуникация. Това все повече изисква учителите да са лидерите в класната стая, които управляват процесите не със стария авторитарен стил, а гъвкаво и мотивиращо, така че това да води до повишаване на мотивацията на учениците за активно участие в процеса на обучение, е заявила заместник-министър Михайлова.

Международната конференция “Педагогическата комуникация: традиционна и дигитална” се организира под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. На форума ще бъдат изнесени научни презентации, сред които “Българските учители и електронните ресурси за образователни цели”, “Обществените комуникации през призмата на образователните взаимодействия”, “Теренната работа и педагогическата комуникация в академична среда”, “Виртуални учебни експерименти в педагогическата комуникация”.

Източник: novini.bg