Мнения

Таня Михайлова: Година отпуск за учителите означава голям финансов и човешки ресурс

„За нас изключително важен ангажимент е да направим учителската професия привлекателна, да направим така, че най-добрите студенти да са в дисциплините, които подготвят учители. След завършването на университетите, тези млади учители да са в класните стаи, защото няма как да скрия, че учениците предпочитат млади учители“. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова в ефира на телевизия „Европа“. „В същото време, не бива да подценяваме опита на колегите, които са от години в системата, те има какво да дадат. Най-добрият вариант е, когато младите учители имат наставници в лицето на колегите с опит“, добави още тя.

По отношение на прекалената бюрокрация в системата, Михайлова коментира, че има документация, която няма как да отпадне, но се работи по възможнсотта да се намалят останалите изисквани справки, които може и по електронен път да се правят.

Заместник – министърът изказа мнение и по поставеното от синдикатите искане за година отпуск на всеки четири години, за квалификация. „Към момента квалификацията и кариерното развитие на учителите е заложено като задължителен елемент от тяхната работа в училище. Само че, в момента задължителната квалификация е в рамките на 48 часа за 4 години. Предложението за една година платена отпуска означава, че в тази една година този педагогически специалист няма да бъде на работното си място, това е ресурс от хора, трябва да се осигурят часовете, които са му възложени. Това е изклютително голям финансов и човешки ресурс“, категорична е Таня Михайлова. Тя добави, че със съвременните технологии квалификацията може да бъде и дистанционна или в свободните часове.

Що се отнася до задържането на учениците в клас, зам.-министърът заяви, че учениците първо трябва да бъдат вкарани в класните стаи. Ще бъдат осигурени екипи, с цел да се пресече бъдеща необразованост и да се създаде гаранция за стабилността на държавата. Михайлова добави, че ще има индивидуален подход. Екипите се формират към момента, ще се работи в съдействие и с местната власт.

Източник: tvevropa.com