Мнения

Таксите за медицинските бележки на учениците натоварват лекарите

Работата на общопрактикуващите лекари се затруднява от събирането на такси за медицинските бележки на учениците. Най-добрият вариант би бил организацията на отсъствията на учениците от училище да не се обвързва с каквито и да е ангажименти от страна на лекарите. Това каза д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново.

„Ние не искаме да пишем хартии. Знаете, че сме затрупани с всякаква документация. Ние искаме да лекуваме нашите пациенти по най-добрия начин, с минимум губене на време в писане. Ако има начини, възможности и желание и двете министерства, на науката и на здравеопазването, да решат проблема без да се издават изобщо бележки, вярвайте ми, никой от нас няма да страда от това, че няма да взима 2 лева за бележки. Но в момента, при който при цялата ни натоварена с проблеми работа, се появят допълнителните натоварвания с тези бележки, дори и 2 лева са минимална цена за такъв административен и безсмислен труд“, посочи д-р Димитров, цитиран от „Фокус“.

Припомняме, че според новите изисквания на Министерство на здравеопазването родителите трябва да заплащат за извинителна бележка, когато детето им е болно и се налага да отсъства от училище. Всеки личен лекар сам определя таксата.

Източник: actualno.com