Таксите за медицинските бележки на учениците натоварват лекарите

Таксите за медицинските бележки на учениците натоварват лекарите

Работата на общопрактикуващите лекари се затруднява от събирането на такси за медицинските бележки на учениците. Най-добрият вариант би бил организацията на отсъствията на учениците от училище да не се обвързва с каквито и да е ангажименти от страна на лекарите. Това каза д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново.

„Ние не искаме да пишем хартии. Знаете, че сме затрупани с всякаква документация. Ние искаме да лекуваме нашите пациенти по най-добрия начин, с минимум губене на време в писане. Ако има начини, възможности и желание и двете министерства, на науката и на здравеопазването, да решат проблема без да се издават изобщо бележки, вярвайте ми, никой от нас няма да страда от това, че няма да взима 2 лева за бележки. Но в момента, при който при цялата ни натоварена с проблеми работа, се появят допълнителните натоварвания с тези бележки, дори и 2 лева са минимална цена за такъв административен и безсмислен труд“, посочи д-р Димитров, цитиран от “Фокус”.

Припомняме, че според новите изисквания на Министерство на здравеопазването родителите трябва да заплащат за извинителна бележка, когато детето им е болно и се налага да отсъства от училище. Всеки личен лекар сам определя таксата.

Източник: actualno.com

Коментари във Facebook