Училища

Таксите в частните училища са леко повишени

Таксите в частните училища няма да имат сериозна промяна, ще са със стотина евро повече заради повишението на минималната работна заплата и прага на учителските заплати. Най-високи са таксите за най-малките, защото в тях се калкулира храната, спането и доста допълнителни занимания. 

Може да звучи парадоксално, но в гимназиите излиза най-евтино. Като цяло таксите са от 4000 до 10 000 евро на година, каза пред в. „24 часа“ директор на частното училище. 

Частните училища, според директора са показали високи резултати на матурите и националното външно оценяване след 7-и клас. Освен българската диплома в най-добрите, сертифицирани по IB, може да се получи и Международният бакалауреат (International Baccalaureate Diploma) – конвертируема по цял свят диплома. 

“Отдавна умря митът, според който децата отиват в частните училища, за да яздят и да упражняват екзотични спортове. Те имат много съществени постижения, където и да отидат. В частните училища се работи много сериозно – за знания и постижения, а не просто за диплома”, твърди директорът.

Източник: dnes.bg