Учители

Такева: Изчерпахме ресурса си от “резервни учители“

Има училища, които ежегодно обявяват едни и същи свободни места за преподаватели, тоест текучеството продължава, обяснява началникът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя допълва, че страната ни вече е изразходвала ресурса си от „резервни учители“, тоест такива, които преди време са напуснали системата, за да работят в други сфери. След съкращаването на местата там по време на кризата част от тях се върнаха в училище, но и този резерв е изчерпан, посочва тя, цитирана от „Стандарт“.

„Вярно, има преподаватели, които са на борсите, но в много от случаите те са напуснали системата на образованието преди години и вече са се деквалифицирали. Една от причините за този сериозен недостиг е и липсата на средства за сериозно увеличение на учителските заплати. Има и стратегия за развитие на педагогическите кадри, която е приета от държавата, но не е финансирана, което пречи тя да заработи. „Много разчитаме на премиера, който е обещал 20 млн. за десетпроцентно увеличение на заплатите на всички работещи в системата от първи октомври“, казва Такева.