Учители

Тайни от класната стая: Работата на Страхотния учител

За втора година поред Mрежата на учителите новатори teacher.bg е официален партньор на конкурса за учители – творци и като такъв дава на своите читатели привилегията първи да се запознаят с някои от участващите творби.

Тайни от класната стая: Работата на Страхотния учител

Неведнъж всеки един от нас е попадал в класна стая. Там, където светът изменя своите параметри и ти позволява да бъдеш какъв ли не – стига да имаш очи и смелост.

Да бъдеш добър, в това което правиш, зависи от теб самия, но и от житейските уроци, които ще научиш по пътя, а зад всеки един от тях стои по един учител.

Връщайки се назад във времето, всеки може да посочи поне едно име на добър учител, от който е научил много, но разлики между добрия и страхотния учител съществуват и те не са без значение.

Безспорен факт е, че преподаването изисква учене и за да бъдеш перфектен в своята работа, особено когато тя е свързана с човешкия фактор, се изисква да се самоусъвършенстваш всеки ден. Това е максимата на страхотния учител, той обича ученето и съзнава добре ползите му. А ако към това прибавим няколко шепи любопитство и ентусиазъм – комбинацията си заслужава.

Страхотният  учител знае, че не всички ученици са еднакво умни, способни, знаещи и можещи, но въпреки това им дава равни шансове. Той започва от самото начало, сее семената на знанието и целта му е да изгради у децата система, която да преопредели развитието на способностите им. Това, безспорно, изисква труд, усилия и от двете страни, много работа и желание. Желание, което се ражда с магията на учителското преподаване, защото без нея сме  за никъде.

Страхотният учител е търсач на знанието. Не се спира пред никакви прегради и знае, че зад всеки проблем стои решение, зад всеки въпрос, има отговор. Той не се страхува да се спусне в дълбините на непознатото и да бъде наш водач през препятствията на живота и винаги носи факлата на просветлението запалена и високо вдигната.

Страхотният учител не приема нито „Не“, нито „Да“ за отговор. Той умее да задава въпроси за същината на нещата. Една сричка никога не би му била достатъчна, макар и изпълнена със смисъл. Важно е да се отговори на въпросите: „Защо?“ и „Какво още?“. Скучните монолози са негов враг, той не се страхува от тишината, а я използва като пространство, в което всички пребиваваме и най-важното – мислим.

Страхотният учител винаги търси причините за събитията, ровичка надълбоко и се фокусира върху скритото, върху смисъла на всичко. Той задава само посоката, която да следваме, защото добре знае, че ученето не може да бъде предложено на тепсия. Важно е ученикът да бъде част от процеса, да бъде главен герой в класната стая. Да има поле за изява и развитие, да намери себе си и да се докаже. Да повярва, че знанието винаги е от полза, стигайки до тази теза по емпиричен път.

Страхотният учител е избягал артист, готов да изследва света отвъд пределите на видимото. Вълнува се с постиженията на своите ученици и винаги е готов за приключения. Той умее да работи във всякакви условия, но често пъти сам ги създава. Целта му е да научи децата да мислят, само тогава, чутото и видяното ще им бъде от полза.

Страхотният учител не толерира клюките и е готов да се бори срещу тях. За него достоверността стои на първо място. Показва, че честността и истината са силно оръжие и всеки ден работи за създаването на сплотен екип, сред който клюките и слуховете са недопустими. Изграждането на среда, подобна на семейната, е важна стъпка към успеха му. Важна стъпка към създаването на пълноценни личности.

Страхотният учител владее успешно театралното изкуство и си служи с неговия език. Той умее да влиза във всякаква роля и е наистина добър в това, което прави. Той е едновременно разказвач на приказки и ловец на мечти, които превръща в реалност. Има нещо необикновено в начина, по който говори, а в очите му греят звезди и усмивката му не спира да вълнува. Той е пример за подражание и се раздава всеки ден.

Страхотният  учител е бунтовник. На него не му стига да върви по утъпканите пътеки и да скланя глава. Той се гордее с всеки свой ученик и му дава поле за изява. Поставя го в ситуации, които го провокират и го предизикват да мисли по начин, различен от този досега. Малките спечелени битки винаги са важни за него. Той умее еднакво добре да губи и печели и винаги си вади поука и си учи добре урока.

Страхотният учител говори вашия език. Той не просто се опитва да ви обясни материала по даден предмет по най-лесния начин. За него е важно да знаете, че е готов да ви подкрепи. Този тип учител не е над нещата, а напротив – умее да покаже, че и той е бил един от вас някога и не е забравил деството, че знае, че има какво още да учи, а защо не и от собствените си ученици.

Именно затова страхотният учител учи цял живот. Неуморим е, душата му е винаги търсеща. Не се спира пред пречките, не губи ентусиазма си, а го увеличава и го раздава, без да се замисли. Вярва силно, надява се на щастлив финал и достоен живот за всеки един, който е излязъл, през годините, от класната му стая и има едно голямо сърце… способно да обича и да дава.

Задавате ли си вече въпроса: Кой е вашият страхотен учител? И има ли такъв?

* Вдъхновено от Лоуръл Шмит и нейните духовни търсения

Мариана Иванова Пенчева e учител по история и ИТ в ОУ „Васил Априлов“, с. Гостилица, общ. Дряново

Конкурсът се организира за пета година от издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“.

Прочети повече за конкурса ТУК

Публикуваното досега